diamond-chair-designer

Bertoia, de designer van de prachtige Diamond Chair

Wie is nou de ontwerper achter de Diamond Chair? Vaak wordt er gedacht dat dit het ontwerp duo Eames is omdat de ontwerpen van de Bikini Chair en Diamond Chair zoveel op elkaar lijken maar de ontwerper achter de Diamond Chair is Harry Bertoia samen met de producent Knoll.

Wie was Harry Bertoia?

Harry Bertoia was een zeer getalenteerde kunstenaar. Er werd wel eens gezegd dat zijn schilderijen beter waren dan zijn beeldhouwwerken, dat zijn beeldhouwwerken beter waren dan zijn meubelontwerpen en dat zijn meubelontwerpen absoluut briljant waren. Bertoia studeerde aan de Technical High School in Detroit en later aan de School of Arts and Crafts in Detroit. Hij opende zijn eigen werkplaats aan de Cranbrook school waar hij les gaf in sieraad design en metaal werken.

diamond-chair-designer-bertoia

Bertoia

Het begin van de Knoll periode

In 1946 verhuisde hij naar Californië om Charles Eames te helpen met methodes voor het lamineren en buigen van multiplex. Niet veel later overtuigden Florence en Hans Knoll Bertoia om een eigen metaal werkplaats op te zetten in een Knoll productie fabriek. Knoll gaf Bertoia alle ruimte om te ontwerpen en te ontwikkelen want ze waren er zeker van dat Bertoia uiteindelijk met iets geweldigs zou komen. Zo ontstond de collectie van staaldraad in 1952. In 2005 introduceerde Knoll zelfs een ontwerp van Bertoia dat nooit geproduceerd was destijds.

Reclame voor de Diamond Chair

Reclame voor de Diamond Chair

De ontwerpen van Harry Bertoia

Naast de populaire Diamond chair ontwierp Bertoia ook andere meubelstukken zoals een barkruk, een bankje, een kinderstoel, een voetenbankje, een lounge stoel en een eetkamer stoel. Allemaal in dezelfde stijl als de Diamond Chair maar allemaal een eigen unieke vorm en ontwerp.

De collectie van Bertoia

De collectie van Bertoia