diamond-chair-geschiedenis-rood

Diamond Chair rood

De Diamond Chair van Harry Bertoia is een prachtig en tijdloos ontwerp maar hoe is deze stoel nu tot stand gekomen in de jaren 50? Wij vertellen je graag iets meer over de geschiedenis van de Diamond Chair.

In de jaren 50

De stoel werd ontworpen in 1952 door Harry Bertoia, een Italiaanse en vooruitstrevende ontwerper. De stoel verscheen als eerste in een collectie genaamd Bertoia Collection for Knoll in een studio in Pennsylvania, in de Verenigde Staten. De stoel die ook wel de 421 Chair werd genoemd, stond tussen 5 andere frame stoelen in de collectie die samen met Hans en Florence Knoll was ontwikkeld.

Diamond Chair vroeger

Diamond Chair vroeger

Materialen en afwerkingen

De stoel was gemaakt van gelaste stalen staven in gepolijst of mat chroom. De kussens op de zitting zijn verbonden door middel van snap-locks aan de randen zodat het kussen goed past op de zitting. De stoel is bestand tegen chemische beschadigingen, krassen en stootbestendig.

Bertoia was ook een beeldhouwer en dat was waarom hij deze stoel ook als een sculptuur zag. Zijn technieken in het beeldhouwen paste hij toe in het ontwerpen van deze beroemde stoel.

Diamond Chairs buiten

Diamond Chairs buiten

Bertoia en Eames

Misschien is het je zelf al opgevallen maar dit ontwerp heeft veel weg van de Wire Bikini Chair van Eames. Doordat Herman Miller, de producent van de Eames stoelen, een octrooi had op gelaste staaldraden werd Knoll en Bertoia aangeklaagd voor inbreuk op het octrooi. Bertoia moest zijn stoelen herontwerpen maar niemand heeft ooit kunnen ontdekken hoe ze beide tot een zelfde ontwerp kwamen.